Всички сме чували за Панагюрското съкровище. Знаете ли обаче, че най-старото златно съкровище в света е открито на територията на България?

Родните земи изобилстват от археологически находки, сред които немалко съкровища. Екипът ни подбра пет от най-големите – не като стойност, а като значение за историята на страната и света.

Варненското съкровище

Това е най-старото златно съкровище в света. То е намерено във Варненския халколитен некропол в покрайнините на морската ни столица през 1972 г.

Има изключителна стойност за науката и историята на света, защото е датирано VI век преди Христа. Смята се, че това е най-старото технологично обработено злато в света.

На предмети от съкровището първо се натъква млад мъж, който ги прибира в кутия от обувки, след което ги слага в багера си. Родителите му се обръщат към директора на местния музей, който вика археолозите.

Намерени са 294 гроба, в които са открити повече от 3000 накити и украшения от чисто, 24-каратово злато. Общото им тегло е над 6.5 кг.

Днес съкровището се намира в Археологическия музей във Варна, като често гостува на други културни институции у нас и в чужбина.

Вълчитрънското съкровище

Намереното е през 1925 г. в село Вълчитрън, Плевенско. Това е най-голямото тракийско съкровище, откривано на територията на страната.

Общото му тегло е 12.5 кг. Състои се от 13 съда, които са използвани за религиозни ритуали от тракийските царе. Смята се, че датира от XVI-XII преди Новата ера. Намерено е от човек, който копаел лозето си.

В момента съкровището е в Археологическия музей в столицата. Регионалният исторически музей в Плевен разполага с негово копие.

Панагюрското съкровище

Това е може би най-известното златно съкровище у нас. Открито е в района на Панагюрище през 1949 г. в нива на трима братя.

Археолозите смятат, че представлява античен златен сервиз. То се състои от девет златни съда, които тежат около 6 кг. Най-големият от тях е с тегло над 1.6 кг и представлява амфора-ритон.

Вижте още: Откриха нацистки влак със злато и диаманти в Полша

Според историците е принадлежало на неизвестен владетел от племето одриси, живял в края на IV и началото на III в. пр.н.е. Използвано е за религиозни церемонии.

В момента то се намира в Националния исторически музей, но пътува непрекъснато из страната и по света.

Маската на Терес

Това уникално златно богатство е открито през 2004 г. в Долината на тракийските царе, в могила, наречена Светицата. Тя се намира в близост до град Шипка. Част от него е златната маска на тракийския цар Терес.

Тя тежи 673 гр и е датирана от V в. пр.н.е. Смята се, че е принадлежала на владетеля на Одринското царство Терес. В съкровището има още уникален златен пръстен-печат, както и броня от бронз.

Те са открити при разкопки по време на експедицията „Темп“, която разкрива тайните на Долината на тракийските царе. Днес маската се намира в Археологическия музей в София.

Рогозенското съкровище

Това е най-голямото съкровище, откривано по нашите земи. Първата находка от него е открита през 1986 г. във врачанското село Рогозен.

Намира я случайно в двора си земеделец, който с месеци не споделя нищо от страх, че археолозите ще унищожат реколтата му. След това занася откритите предмети при кмета, който вика археолозите.

Рогозенското съкровище е определено като „находката на века“. То съдържа 165 предмета, изработени от висока проба сребро, като част от тях са позлатени. Смята се, че те са произведени по различно време и на различни места, като са част от наследството на трайски владетелски род.

По-голяма част от съкровището днес се намира в музея във Враца, а някои от предметите могат да бъдат видени и в Националния исторически музей в София.